Vi har 20.000 arbejdsløse seniorer som er klar til at tage fat, alt imens arbejdsmarkedet mangler varme hænder, ihærdige hænder og kloge hoveder.
Tirsdag d. 14. juni var jeg af Seniorerhverv Danmark, inviteret til at debattere et vigtigt emne; netop seniorpolitik.
“Vi som politikere bør skabe de mest fordelagtige rammer for både arbejdsgiver og erfarne medarbejdere, så matchet mellem de to optimeres.”
Som arbejdsgivere bør vi invitere ind med åbne arme, lytte til hvordan vi kan imødekomme ønsket om en fleksibel arbejdsuge og gøre op med en forestilling om, at den bedste arbejdskraft er ung og på fuldtid.
Et vigtig debat på Borgen
Vi mangler arbejdskraft i Danmark
Både det offentlige og det private erhvervsliv skriger på varme hænder og kloge hoveder. Alligevel gør vi kun i ringe grad brug af en oplagt, voksende og herboende kilde til arbejdskraft; den mest erfarne del af arbejdsstyrken.
Det er dyrt at ansætte eller fastholde erfarne medarbejdere
Et langt cv betyder ofte en høj løn, og hvis en erfaren ingeniør skifter spor og søger job som vicevært, afvises hun/han som over-kvalificeret. Samtidig tilbyder for få arbejdspladser ordninger, der gør det muligt at gå ned i tid i en gradvis overgang fra aktiv til otium.
Jeg foreslår
For det første
At vi taler den erfarne arbejdskraft op som fortjent, og gør op med en snæver forestilling om, at værdifuld arbejdskraft alene kommer på fuldtid.
Derudover
At vi indfører nul modregning i pensionen for erhvervaktive. De der kan og vil arbejde længere end en politisk defineret pensionsalder, skal naturligvis kunne gøre det uden modregning.
Sidst men ikke mindst
At vi undersøger fordelene ved en gradvis reduktion i skattetrækprocenten for den ældste del af arbejdsstyrken. Inspirationen findes i forskerskatteordningen, hvor udenlandsk arbejdskraft med særlige kvalifikationer tilbydes en samlet trækprocent på ca. 30%.
Comentarios